Izdelava spletnih strani

grafično oblikovanje

Grafično oblikovanje

Grafično oblikovanje je proces vizualne komunikacije s pomočjo tipografijefotografije ali ilustracije

Grafični oblikovalci ustvarjamo vizualne predstavitve idej in sporočil.

Običajna uporaba grafičnega oblikovanja vključuje:

Vir: Viki

Kratko in jedrnato.

Grafični design foto
Tiskovine in splet

Danes je pot od ideje do vaše tiskovine veliko krajša, obenem pa mora biti še bolje premišljena. Nenehne spremembe tehnik, trendov ali pozornosti obiskovalcev in kupcev narekujejo tudi nenehno prilagajanje kot tudi izobraževanje. 

V praksi zadostujejo male količine tiskovin. Vse več vaših vsebin mora biti dostopno na spletu. Dva različna medija, nepogrešljiva, povezana. Kako pripraviti materiale?

  • Resolucija fotografij za tiskane materiale mora biti čim višja (300 dpi), za splet pa čim nižja (72 dpi). Nizka resolucija pomeni manjšo velikost fotografije (Mb), kar nam je pomembno, da ne obremenjujemo spletno stran. Obenem pa nizka resolucija lahko poruši kvaliteto, ostrino pa tudi barve. Balansiramo s pomočjo programov (npr PhotoShop) in vtičnikov za te namene (npr. Optimizer, WP-Optimize, …).
  • Barve za tisk morajo biti pripravljene v CMYK barvnem sistemu ali Pantone, za splet pa v RGB.  –  Več o barvnih sistemih
  • Kompozicije na tiskovinah so praktično neizvodljive na spletu. Ne moremo razmišljati o formatu papirja, ampak o straneh, ki so lahko krajše in daljše, vsebine pa smiselno razdeljene, združene ali povezane.
  • Formati fotografije za tisk naj bodo TIF, PSD, EPS. Za splet pa JPG ali PNG (za prostostoječo grafiko kot npr. Logotip) Ti formati imajo že pri shranjevanju kompresijo. Samo pozorni morate biti na stopnjo kompresije, da ohranite kvaliteto.

Več o tem v besedi in sliki lahko izveste na strani: Grafični design

 

Želje stranke

Želje stranke je treba vedno spoštovati. Če pa smo prepričani, da ne bo v redu, vedno lahko pokažemo vsaj osnutek naše variante. V preteklosti se je to vedno obrestovalo. Malo več vloženega časa je potrebno, ampak se splača, ker bomo vsi zadovoljni.

 

Naš ljubi minimalizem

Pred tem zgodovinsklim stilom je bilo še mnogo drugih. Pustimo stranki na ljubo in pripravimo najboljše, kar je v našem vizualnem polju. Če je minimalizem dogovorjen, še vedno imamo premišljeno delo pred seboj. Lahko uživamo v delu in pričakujemo nasmeh na obrazu naročnika.

 

Želiva vam prijeten in uspešen dan.

Scroll to Top