Izdelava spletnih strani

Razmerja pri fotografiji

Razmerja pri fotografiji

Pred kratkim sem  zopet prijel za fotoaparat, imel sem za poslikat par izdelkov, panoramo in portret. Postavilo se mi je vprašanje, katero razmerje slik naj uporabim za določen tip fotografiranja? Na sliki spodaj vidimo kaj dobimo iz različnih formatov, zato izberemo format glede na uporabo za kaj bomo imeli fotografijo. Normalno za vse (Socialna omrežja, Youtube, internet, Foto album, pa še v tiskan katalog) če gre. Seveda gre vse z enim posnetkom samo kvaliteta ne bo najboljša. Spodaj podajam kratek opis teh razmerij.

Foto Razmerja

Razmerje 1 : 1
Razmerje 1: 1 pomeni, da sta širina in višina slike enaki, kar ustvarja kvadrat. Nekatera običajna razmerja 1 : 1 so slika 1080 x 1080 slikovnih pik ali običajno katera koli predloga za sliko profila na spletnih mestih v družabnih omrežjih (pomislite na Facebook). To razmerje stranic se običajno uporablja za tiskanje fotografij, mobilne zaslone in platforme družabnih medijev, vendar ni idealno za večino televizijskih ali digitalnih formatov.

Razmerje 3 : 2
Razmerje 3 : 2 ima korenine v 35-milimetrskem filmu in fotografiji in se še vedno pogosto uporablja za velikosti tiska.

Razmerje 4 : 3
Razmerje 4 : 3 se običajno uporablja za televizijske zaslone, računalniške monitorje in digitalne fotoaparate.

Razmerje 16 : 9
Razmerje 16 : 9 je večinoma vidno na predstavitvenih diapozitivih, računalniških monitorjih ali televizorjih s širokim zaslonom. Ta mednarodni standard je nedavno nadomestil razmerje 4 : 3 za monitorje in televizijske zaslone ter ustvaril vitkejšo, bolj podolgovato pravokotno obliko v primerjavi s formatom 4 : 3. Pogosti ločljivosti v razmerju 16 : 9 sta 1920 x 1080 slikovnih pik in 1280 x 720 slikovnih pik.

 

V mojem primeru v fotoaparatu sem uporabiti razmerje velikosti senzorja 3:2. 
Pri mobilcu  panorame in portrete 16:9 izdelke pa 4 : 3.

Dober link za online obrezovanje vaših slik:
Cropper.js

 

 

Scroll to Top