Izdelava spletnih strani

Vektorizizanje

Vektoriziranje slik – Trace

Vektoriziranje slik (Tracing)
– risanje po predlogi potrebujemo v primerih ko:
  • Potrebujete odtis, originalni dokument pa je nekje izgubljen, skupaj z oblikovalcem. V rokah imate samo takšno mapo, kot je spodaj.
  • V publikaciji ste sponzor, imate pa samo fotografijo (JPG), ali podoben predmet v roki.
  • Ste organizator publikacije in vam iz pisarn sponzorjev pošiljajo vse drugo kot vektorsko izrisane materiale. Včasih se zgodi, da iz spletne strani pošljejo slikico risanega materiala nizke rezolucije, kar je primerno spletu ampak neprimerno za povečevanje ali tisk.
  • Potrebujete print velikega formata, vaši izrisani ali izpisani elementi so majhni in v JPG formatu – slika, ki bo ob povečavi neprepoznavna.
  • Želite pomembno majhno sliko s spletne strani povečati, mogoče čez celo širino. Čeprav je nekoč bila risana, je za splet shranjena kot rastrska.

Ko je predloga zelo nekvalitetna, nam AutoTrace ne bo veliko pomagal (Automatično vektoriziranje). Takrat izris naredimo ročno:

Čeprav se zgodi, da nam dostavijo logotip kot rastrsko sliko, print ali odtis, večina podjetij ima logotip varno predan in shranjen s strani oblikovalca, vendar pa je pogosto administrativnemu osebju potrebno to pojasniti, najlažje s priročnikom CGP (Celostna Grafična Podoba).

Evo, sveža zgodba o podobnem primeru:
Neki dan pride k nama sitotiskar z naročili za svoja poslovna darila. Stara stranka. Med drugim ima novo naročilo – za Klub slikarjev. Njihov logotip je bil print na papirju. Digitalnega nimajo. Oblikoval ga je na roko njihov član. V preteklosti jim ga je po risbi, v računalniku izrisal drugi član, vendar pa se je ta preselil v Italijo in bi bilo težko priti do tega logotipa. Saj je tu, na papirju.

Kaj narediti? Seveda sem ga zrisalNajprej na Autotrace, potem še nekaj peš. Še digitalnega sem jim dal za arhivo.  😊

Toliko o avtorskih pravicah!

____________ © ___________

 

Bitna slika je rastrska slika, narejena iz majhnih kvadratov – slikovnih pik (pixels).

Ko jo poskušamo povečati se soočimo z razočaranjem. Rastrske pike se istočasno povečujejo do te mere, da slika ni več razpoznavna. Slike pač zato niso primerne za povečevanje. Predstavite si, da se to dogaja z vašim logotipom ali pomembnim certifikatom.

Za najboljšo optimizacijo spletnih strani se nalagajo slike najmanjše velikosti – najmanjše resolucije, da pa pri tem obdrži najvišjo možno kvaliteto.
To pomeni, da jih ne moremo uporabiti za druge namene, saj pri tiskanih medijih potrebujemo povečavo in višjo resolucijo in lahko izgubimo jasne obrise.
Slika postane medla, slikovne pike pa se povečajo in postanejo vidne.

Povečava slik

 

Vektorska grafika pa je narejena iz črt in krivulj.

Zato lahko premikate, spreminjate velikost ali spreminjate barvo delov brez izgube kakovosti grafike. Vektorska grafika je najboljša izbira za tekst, logotipe in čiste linije.

Vektoriziranje

(Avtor fotografije: Niabot  https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=15255225)

Vektorske slike ali risbe medtem ohranijo čiste linije, ne glede na to, ali jih povečujemo ali ne.

Za te namene je primerna vektorizacija slik.

 

Več informacij o rezoluciji in sestavi slik: Slike in barvni sistemi

Scroll to Top