Izdelava spletnih strani

Teater

Zgodovina tiskanja

Zgodovina tiskanja

… Tiskanje lesa na papir izvira iz Kitajske okoli leta 200 AD. To je privedlo do razvoja premičnega tipa v enajstem stoletju in širjenje knjižne produkcije v vzhodni Aziji. V času dinastije Tang (618–907) so bili lesni bloki razrezani za tisk na tekstil in kasneje za reprodukcijo budističnih besedil. V budizmu se šteje, da se pri kopiranju in ohranjanju besedil pripisujejo velike zasluge. 
V Evropi so uporabljali tudi tiskanje z lesnim blokom, vendar so evropski tiskarji že v petnajstem stoletju razvili postopek za množično proizvodnjo, da bi podprli ekonomsko industrijo knjižnih založb. Ta panoga je omogočala sporočanje idej in izmenjavo znanj brez primere. Poleg razvoja tiskanja besedila so bili razviti novi in ​​cenejši načini reprodukcije slik, vključno z litografijo,  sitotiskom in fotokopiranjem.

Tisk

Tiskanje je postopek ustvarjanja umetniških del s tiskanjem, običajno na papirju. Izdelava tiska običajno zajema samo postopek ustvarjanja tiskov, ki imajo element izvirnosti, in ne zgolj fotografsko reprodukcijo slike. Razen v primeru monotipizacije, postopek lahko ustvari večkratnike istega kosa, ki se imenuje tisk. Vsak ustvarjen tisk velja za “izvirno” umetniško delo in ga pravilno imenujemo “vtis”, ne “kopija” (kar pomeni drugačen tisk, ki kopira prvo, ki je pogost pri zgodnjem tiskanju). Pogosto se vtisi precej razlikujejo, namerno ali ne. Slike na večini odtisov so ustvarjene v ta namen, morda s pripravljalno študijo, kot je risba. Tisk, ki kopira drugo umetniško delo, zlasti sliko, je znan kot “reproduktivni tisk”.

Natisni nastanejo s prenosom črnila iz matrice na list papirja ali drugega materiala z različnimi tehnikami. Običajne vrste matric vključujejo: kovinske plošče, običajno bakrene ali cinkove ali polimerne plošče in druge debelejše plastične plošče za graviranje ali jedkanje ; kamen, aluminij ali polimer za litografijo; lesni bloki za lesorez in graviranje lesa ; in linolej za linocut. Zasloni iz svile ali sintetičnih tkanin se uporabljajo za postopek sitotiska. Spodaj so obravnavane druge vrste matričnih podlag in z njimi povezani procesi …    Vir: Wikipedia

 

Johannes Gutenberg je bil  nemški kovačzlatarizumiteljtiskar in založnik, ki je s tiskarno Evropi predstavil  tisk. Njegova uvedba mehanskega premičnega tiskanja v Evropo je začela tiskarsko revolucijo in velja za mejnik drugega tisočletja, ki je začel moderno obdobje človeške zgodovine. To je igralo ključno vlogo pri razvoju renesanse, reformacijedobe razsvetljenstva in znanstvene revolucije ter je postavilo materialno osnovo za sodobno ekonomijo, ki temelji na znanju in širjenju znanja na množice.
Gutenberg Biblija je bila med prvimi velikimi tiskanimi knjigami serijske proizvodnje v Evropi. Pomenil je začetek ” Gutenberške revolucije ” in dobo tiskanih knjig na Zahodu. Knjiga je vrednotena in cenjena zaradi svojih visokih estetskih in umetniških lastnosti ter zgodovinskega pomena. Menijo, da sodi med najdragocenejše knjige na svetu. Marca 1455 je bodoči papež Pij II napisal, da je videl strani iz Gutenberške biblije, ki so bile razstavljene v Frankfurtu. za promocijo izdaje.
Gutenberg Bible

 

Scroll to Top